I början av 2000-talet var Järvastaden, eller Västerjärva som det då kallades, en plats som militären nyss lämnat. Där Östra värnpliktskontoret verkat och generationer av unga män med blandade känslor mönstrat och haft motions test, pratat med psykologer och annat. I området hade då Grönlunds omfattande utbildningsverksamhet för lastbilschaufförer och bussförare. Ö&B sålde gammal militär utrustning, det auktionerades begagnade bilar, Viss loppisverksamhet och blandat skrotförsäljning präglade området närmast Enköpingsvägen. Längre in fanns tydliga rester, vallar mm, kvar från militärens skjutbanor.
När Järvastaden började planera och bygga ut bostadsstadsdelen fanns en önskan om att vända sig ifrån den verksamhet som funnits i området. Det var ingenting som stämde ihop med den största målgruppen, barnfamiljer. Förslaget var att anlägga en bra lekplats, en unik tema-lekplats. Första tankarna gick till Astrid Lindgren så klart. Men det är svårt att hitta överenskommelser om att använda någon av hennes barnboksfigurer. I samband med tankar på Astrid så kom Junibacken på tal. I Junibacken hade flera miljöer byggts mycket effektfullt av en konstnär, Tor Svae. Tor kom med förslaget att Järvastaden skulle bygga en park med utgångspunkt från Mulle Meck. Ett samarbete etablerades mellan författaren George Johansson, illustratören Jens Ahlbom och Tor. Tor ledde arbetet med att bygga parken något år efter att bostadsbyggandet startat. Parken är full av miljöer hämtade från böckerna. Något senare kompletterades parken med ett litet bibliotek. Ett samarbete med Solna stad där barn och föräldrar på sommarhalvåret kan låna och läsa böcker.
Beräkningar har gjorts som visar att parken troligen har ca 100 000 besökare varje år. Så en bra bit över en miljon har kommit för att leka i miljöerna kring Mulle Meck. Parken är alltid öppen och alltid gratis att besöka. På sommarhalvåret och vissa helger är kiosken öppen nedanför parken. Där säljs enklare varm mat, dryck, glass mm. Bredvid kiosken finns en toalett. När kiosken är stängd finns möjlighet att gå på toa i ett av grannhusen. I ett mobiliseringsförråd från militärtiden med cykelaffär, finns några toaletter inomhus.
De många besökarna till parken gör att den slits mycket. Under hösten och fram till nästa vår kommer vi att restaurera och förfina delar av parken.
Det är Tor och kultur/hantverkargänget som kommer göra det mesta.
Ett första steg kommer gälla båten och den gröna lastbilen. De kommer att demontera överbyggnad på båten och frilägga markinfästningar därefter lyfts den bort för vidare transport med kranbil. Även lastbilen kommer de att lossa och flytta ner den till sin verkstad. I ett senare skede kommer de att renovera trapp mm vid Doris Garage.