I Järvastaden bygger vi bostäder i alla storlekar – men framför allt bygger vi en framtid.
På gränsen mellan Solna och Sundbyberg, alldeles intill Igelbäckens naturreservat och bara ca 10 min från Stockholm City bygger vi Järvastaden.
Det är Skanska och Vasakronan som gemensamt äger Järvastaden AB som i sin tur ansvarar för utbyggnaden. Tillsammans med kommunerna har vi ett framgångsrikt samarbete när det gäller att skapa en levande stadsdel med social hållbarhet.
Vår vision för Järvastaden kommer ur det geografiska läget: Här bygger vi ett drömboende för barnfamiljer och alla andra som vill bo lugnt och tryggt med naturen utanför dörren och city runt hörnet.
För att visionen inte bara ska stanna vid vackra ord översätter vi den i en årlig handlingsplan och konkreta aktiviteter. Bygger vi en skridskobana anordnar vi även skridskodisco. När cykelsäsongen börjar ordnar vi cykel-fixar-dag. Vi hälsar våren välkommen med eget valborgsmässofirande. Vi har motionsloppet Järvastadsloppet som varje år samlar ca 1000 deltagare osv. Alla aktiviteterna finns att se under fliken ”Här är alltid något på gång” här på hemsidan.
Utöver aktiviteter för de boende samarbetar vi med lokala föreningar och klubbar. Vi uppmuntrar och stödjer lokala verksamheter och initiativ som bidrar till en levande gatubild och en utökad närservice.
Vår vision om ett drömboende för barnfamiljer översatt i en handlingsplan och aktiviteter skapar en levande stadsdel och spontana möten mellan människor. När människor möts och trivs tillsammans bidrar var och en till gemenskapen på sitt sätt och gör Järvastaden till vad den är – en öppen och levande stadsdel där alla är välkomna.
Idag har mer än 3 000 bostäder färdigställts i Järvastaden.
Grovt räknar vi med att det bor ca tre personer i medeltal per bostad. Det betyder att det redan bor närmare 9 000 människor i vår stadsdel på gränsen mellan Solna och Sundbyberg.
Så det har ändå gått ganska snabbt från dess att de första flyttade in på Honnörsgatan under hösten 2007.
Det har byggts bostäder med en stor variation i de båda kommunerna. Det finns flerbostadshus som varierar en hel del i höjd och i utseende och i uttryck. Det är många olika arkitekter som är med och skapar stadsrummen. Det har byggts småhus i flera olika former, parhus, radhus, kedjehus. I två våningar, i tre våningar, i souterränglägen. De flesta husen är raka men det finns också annorlunda vinklar och det finns gator som svänger effektfullt. Vi ser oftare och oftare bildexempel från Järvastaden i dags- och kvällstidningar. Vi har redan anlagt flera olika parker, Mulle Mecks lekpark, Lottaparken bland de bevarade lägre byggnaderna från militärtiden, Spegeldammsparken, Naturmarksparken. Brotorps torg med lekplats klar och också strax torget vid Spegeldammsparken. I skogen mellan Raoul Wallenbergskolan och Jaktvillan finns en unik naturlekplats finurligt inlagd mellan träden. I alla anläggningar och gatumiljöer bygger vi med genuint utvalda material för att skapa en hållbarhet som tål att åldras.