Vi får frågor om Västergårdsparkens färdigställande och därför har vi här samlat information om hur processen har gått till samt hur arbetet utvecklas.

Framtagandet av Västergårdsparken har varit en lång process. Parkens omfattning betämdes i det omfattande arbetet som gjordes i samband med att detaljplanen för kvarter Linnean m fl togs fram. Se plankarta kvarter Linnean och planbeskrivning för kvarter Linnean på Solna stads hemsida.

Innan själva projekteringen av parken startades gjordes ett parallellt uppdrag med tre olika landskapsarkitekter. En utvärdering av inkomna förslag gjordes tillsammans med bland andra stadsträdgårdsmästaren i Solna varefter White arkitekter utsågs till vinnare.

Landskapsarkitekter och etnologer specialiserade på social hållbarhet, från White arkitekter, arrangerade en utställning av förslaget på parken. Förslaget ställdes ut och visades ihop med en boendedialog i Jaktvillan i samband med Barnens julmarknad 2022. Synpunkter från boende utvärderades och innehållet i parken justerades.

Det fortsatta arbetet med att projektera parken gjordes i ett samarbete med landskapsarkitekter och bland andra stadsträdgårdsmästaren från Solna stad samt ekologer. Hela parkens omfattning och den då befintliga växtligheten har i detalj gåtts igenom vid flera platsbesök.

Från arbetet med detaljplanen finns också en rejäl utredning om dagvatten och skyfall för hela planområdet. Utredningen säger att det krävs en hel del volymer i parken för att omhänderta regnvatten. Detta har påverkat utformningen av parken. Det är idag enkelt att se hur bland annat granitmurar formar volymer med planteringar där det alltså är tänkt att stora mängder vatten kan fördröjas vid skyfall.

Arbetshandlingar, ritningar och beskrivningar och andra underlag togs fram och efter ett anbudsförfarande har en entreprenör, Veidekke, anlitats. Entreprenören följer noga upprättade handlingar i sitt utförande. Järvastaden AB har projektledare som granskar att så sker genom regelbundna inspektioner och möten för att säkerställa detta.

I projekteringsfasen var det diskussioner bland annat huruvida två större tallar skulle kunna bevaras. Ett beslut togs att göra så och det projekterades en ”ö” på en högre höjd för tallarna jämfört med ytorna omkring. Under produktionens gång har tallarna observerats kontinuerligt. Riskerna för att träden ska ramla har bedömts. Till slut görs bedömningen att man inte vågar låta träden stå kvar med risk att de faller på närvarande människor. Efter platsbesök från ekolog, arborist och i samordning med Solna stad fattades beslut att ta ner vissa utsatta träd på grund av fallrisk inom Västergårdsparken. Även en gallring av trivial skog/träd har gjorts under några dagar efter syn med arborist. Detta för att ge värdefulla träd bättre förutsättningar.

Inom parken har det planterats många nya träd. Också hundratals nya buskar, perenner och tusentals blommor som både lökar och frösådd, har lagts till i parkrummet. Allt detta görs enligt tidigare fastställda planer.