Hjärt- och lungräddning, HLR, kan vara skillnaden mellan liv och död. Att det finns hjärtstartare i Järvastaden kände du kanske till sedan tidigare. Men har du kunskapen för att rädda ett liv?

Det kan hända var som helst, på bussen, på restaurangen, under en promenad i skogen eller hemma i badrummet - ett hjärtstopp kan drabba människor i alla åldrar. Vid ett hjärtstopp uppstår en situation som kräver närvaro och lugn men framför allt kunskap. I en stressad situation av det här slaget får den som inte är van ett stort stresspåslag. Det innebär i praktiken att det kan bli svårt att veta vad som behöver göras och även hur det ska göras. Den som har kunskap och har tränat på att rädda liv genom metoder för hjärt- och lungräddning kommer snabbare veta vad som behöver göras och därmed ökar chansen att rädda ett liv.

I Järvastaden finns två hjärtstartare. Den ena finns hos Ica Nära Järvastaden på Brogatan 1 och den andra inne på Raoul Wallenbergskolan på adress Fridensborgsvägen 100. För att hitta deras placering samt läsa var i lokalen de finns går det bra att besöka hemsidan för Hjärtstartarregistret. Se även bild med karta över hjärtstartarnas placering.

Som ett steg i att göra Järvastaden tryggare ordnar Järvastadens trygghetssamordnare kurser i hjärt- och lungräddning i Järvastaden. Det finns möjlighet att delta både som privatperson men också i grupp genom sin bostadsrättsförening.

- Det är viktigt att kunna hantera en hjärtstartare, vilket bland annat är det vi lär ut under våra kurser. Det finns en del annat som också är bra att känna till. Det många inte vet är att en hjärtstartare både behöver underhållas och servas med jämna mellanrum, säger Stefan Engdahl, trygghetskonsult.

I höst finns tre kurstillfällen inplanerade. Priset per person är 495 kronor och deltagarna får ett kursbevis efter genomförd utbildning. Priset gäller för boende i Järvastaden och det finns begränsat antal platser.

Under de två timmar som kursen pågår får du en genomgång av moment som livsfarligt läge, medvetande- och andningskontroll, HLR med kompressioner och inblåsningar, övning med hjärtstartare och luftvägsstopp.

Anmälan till utbildningarna, svar på frågor eller önskemål om mer information skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

23 september kl 19.00-21.00
HLR på Vuxendocka
Plats: Nattvandringslokalen/Trygghetslokalen, Honnörsgatan 6
Sista anmälningsdag 21 september

3 oktober kl 19.00-21.00
HLR på Ungdom- Spädbarnsdocka
Plats: Nattvandringslokalen/Trygghetslokalen, Honnörsgatan 6
Sista anmälningsdag 30 september

17 oktober kl 18.00-20.00
HLR på ungdomsdocka för barn i åldern 10-16 år
Innehållet är anpassad efter åldersgruppen.
Plats: Nattvandringslokalen/Trygghetslokalen, Honnörsgatan 6
Sista anmälningsdag 14 oktober

Det går också att skapa anpassade utbildningar exempelvis för boende i en BRF. Kontakta i så fall Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med önskemål. Kostnad för en anpassad utbildning är 2 995 kronor vid max 15 antal deltagare.