Det har gått 17 år sedan de första flyttlassen kom till Järvastaden. Från en helt ny och relativt outforskad del av Stockholm till en helt egen stadsdel med sjudande liv och verksamheter.

Den första detaljplanen i Järvastaden blev klar 2006 och redan i slutet av 2007 flyttade de första in i Järvastaden. Inte långt därpå, sent året efter, kunde de första flytta in på Honnörsgatan 1 i bostadsrättsföreningen Mönstringen. Sedan dess har över 30 bostadsrättsföreningar skapats i Järvastaden.

Järvastaden AB är ett samarbete mellan Skanska och Vasakronan. Järvastaden tar tillsammans med kommunerna, mest Solna stad men och en liten del i Sundbyberg, fram detaljplaner. Byggrätterna i färdiga detaljplaner delas lika mellan ägarna. Skanska bygger själva bostäderna på sina delar medan Vasakronan överlåter sina till JM. Det är alltså i huvudsak Skanska och JM som bygger och säljer bostäderna i Järvastaden. Järvastaden AB bygger vägar, parker, ledningar, idrottsplatsen mm.

I den första detaljplanen, Kvarter Staben m.fl. är det ca 700 lägenheter. De är uppdelade i tio olika bostadsrättsföreningar längs Honnörsgatan och Fridensborgsvägen. Bostäderna färdigställdes omkring mellan 2007 och 2012. I detaljplanen finns också fyra bevarade kasernbyggnader från militärtiden ritade av de kända arkitekterna Backström och Reinius. I dessa byggnader finns bland andra I Ur och Skur förskola och Lottagatans förskola. Byggnaderna omger en parkmiljö som även den är från militärtiden.