Butiksmedarbetare i Stockholm fick nyligen dela på utbildningsstipendier till ett värde av 2,1 miljoner kronor. Ica Näras egen Lucas Akbrant är en av dem som får pengar för att vidareutbilda sig inom butiksbranschen.

Magnus Käck som driver Järvastadens Ica Nära berättar om Lucas:

- Lucas anställdes när han var 17 år, och har arbetat i butiken på Brogatan 1 i över fem år.

De flesta ungdomar som anställs hos Ica i Järvastaden börjar först jobba med att dela ut vykort, sätta upp affischer och plocka varor tidigt på helger. Lucas gick inte den vägen men med den restaurangerfarenhet han hade sedan tidigare, visade han direkt att han ville jobba och var duktig. Han blev tidigt ansvarig i butiken på kvällar och helger efter han fyllt 18 år, och arbetar idag heltid i butiken. Idag är Lucas ansvarig för kolonial i butiken, samt på helger. Han har en betydande roll att ta ansvar och visa dagens ungdomar hur det är att jobba i en butik och hur arbetslivet är.

- Det gör både Lucas och andra i butiken på ett fantastiskt sätt, och precis så jag och Rasmus önskar att det ska fungera. Det måste ju bli flera som Lucas i framtiden, säger Magnus Käck.

Lucas gick butiksledarutbildning, BLU, för drygt två år sedan. Stipendiet från Stockholms livsmedelshandlarförening är till för nästa steg som är företagsledarutbildning, FLU.

- Jag och Rasmus är oerhört stolta att få vara en del av Lucas utveckling och hjälpa honom till hans långsiktiga mål, en egen ICA-butik, avslutar Magnus Käck.