Med mycket snö redan till första advent kunde vi ha en härligt vintrig Barnens Julmarknad i Järvastaden. Boende och besökare kom till Jaktvillan i en jämn ström i ett lugnt tempo överlag.

Som vanligt var det flera marknadsstånd med försäljning av korv med bröd, kaffe och kaka, våfflor med sylt. Generöst sponsrat av ICA Nära i Järvastaden, som också hade eget bord där det delades ut frukt och godis.

Vår nya mataffär, Fridens Livs, sponsrade också en skolklass med varor till försäljning och de delade ut röda och gröna välsmakande äpplen.

Fåren från Överjärva gård kom förbi i år också. Kåtan med bras-värme stod längst ner i pulkabacken. Det fanns lika tidigare år honung till salu och Urban var här med sitt skafferi. Korv såldes slut och alla påsar i fiskdammen förvann.

Barnen i Music Kidz sjöng julsångerna och Solna Brass spelade stämningsfullt i flera pass. 17 pepparkakshus fanns utställda i växthuset. Hundratals röstade på den de tyckte var bäst. Flera var fantastiskt byggda men den originella idén med en sjunkande Titanic vann mest gillande.

Nytt för i år var några boende i Järvastaden, Watoto stod vid entrén och sålde sina annorlunda dockor, inne i Jaktvillan stod Nilo med sin bok om Knäckis. Där inne var också Erika med egentillverkade snittsiga väskor bredvid Maria som har pysselmaterial och stickade mössor mm. PS träning informerade och Järvastadens Bilpool visade sin röda Skoda Fabia. Kön till att åka häst och vagn var lång och så var också väntan till en början på tomten. Tomten kom med sin säck och gav ut små julklappar till barnen som lämnade sina önskelistor.

 

 

Önskelistor kommer i många olika format. Små papperslappar, flersidiga stora ark, färgglada kuvert, svåröppnade kuvert, inslagna paket, teckningar, uppklistrade bilder. De flesta handskrivna, de flesta läsbara (mer eller mindre). Varför kan man inte stava som det låter? Någon har en maskinskriven lista med utförlig angivelse av web-adress där tomten kan skaffa det som önskas. De flesta är på svenska, en hel del på engelska, någon på spanska. Och så en blandning. Några har bara enstaka önskningar, några kan fylla alla rader på ett linjerat A4-blad. Många önskningar går igen år från år. Lego med olika figurer t ex. Djur i olika former, katter, harar, hamstrar, hundvalp. Kanske ska det vara levande djur, kanske bara som gosedjur. I alla fall när det önskas nallar, dinosaurier eller sengångare. Ninja Turtles är väl varken eller?

Dockor, böcker, instrument, klockor och telefoner av olika slag sår på önskelistor. Smink och smycken. Halsband, armband, diadem, örhängen. Fordon, i form av leksaker får man väl utgå ifrån. Radiostyrda, drönare, tågbanor, brandbilar, Rocky bil, helikoptrar. Pennor vill barnen ha, tuschpennor och något de kallar lys-pennor. Kläder av olika stil, LTB jeans, diamanttröja, glitterbyxor. Tomten kan få välja märke på tröjan, antingen Nike eller Adidas. Halsduk med vantar och luva-djur, mjuk tröja eller jacka, öron-puffar. Wall of the earth tröja måste tomten kolla upp. Barn vill fortfarande bara ha pengar. Någon vill ha pizza och någon vill ha en regnbåge.

Besök Järvastaden på Instagram för att se en film från dagen.