Det är nu tre år sedan Brf Granatäpplet lät montera solcellspaneler på föreningens hustak och det är en solskenshistoria rakt igenom.

Marie Svensson sitter i bostadsrättsföreningens styrelse och var en av dem som tog fram förslaget att undersöka om solceller kunde vara värt att installera. 

Styrelsen kom i kontakt med en konsult från Afry (tidigare Ångpanneföreningen). Sedan tidigare hade styrelsen undersökt och konstaterat att förutsättningarna för att få god avkastning av installationen fanns. Konsulten hjälpte till vid offertställande. Styrelsen gjorde även ett par besök hos olika bostadsrättsföreningar i Bergshamra som redan hade installerat solceller.

– Vi anlitade en konsult för att titta på våra hus och utvärdera förutsättningarna. Sen tog vi in offerter från tre olika leverantörer, efter tips från de bostadsrättsföreningar vi hade kontakt med i Bergshamra, berättar Marie Svensson. 

Av de prisförslag som kom in föll valet på företaget Ekokraft. De två starkaste skälen var att just det företagets solceller hade längre garanti än andra företags samt att tillverkningen sker i Europa. 

Styrelsen sökte och beviljades bidrag. Ekokrafts paneler var något dyrare än konkurrenternas men beräkningar från 2020 visade att solcellerna betalar sig på 10 – 12 år. 

– Den uträkningen beror ju också på elpriset, förtydligar Marie Svensson och fortsätter:

– Men sen är det bara pengar in i föreningen. Eftersom vi något år tidigare införde gemensam el blir det våra egna medlemmar som drar nytta av den el som solcellerna genererar. 

På det hela taget var detta en process som var enkel att genomföra från start till slut, med visst undantag för hanteringen hos Solna Stad. Det blev en del mejlskrivande fram och tillbaka innan alla var på samma blad men till slut gick allt som tänkt. 

Utrustningen har hållit vad den lovar och till och med när blixten slog ner i närheten i augusti 2021 så var det bara ett kretskort som gick sönder och kunde lagas fort. 

För de bostadsrättsföreningar som går i tankar på att installera solcellspaneler på sina hus har Marie Svensson ett par medskick.

– Börja med att fundera på om förutsättningarna finns. Därefter ta hjälp av en konsult och glömt inte att låta en fackman göra en besiktning när allt är klart. 

Besiktningen som Marie Svensson nämner utförs av en oberoende fackman och säkerställer att alla regler har följts och att alla märkningar som krävs finns. 

Även på småhusen i Järvastaden monteras det solceller i efterhand. Småhusen är färdiga sedan flera år och på dessa väljer nu många boende att själva anlita företag för att montera solceller. I kommande flerbostadshus sätter Skanska redan från början upp solceller.