I snart ett år har Erika Martinsson drivit sitt företag Boxpleat, där hon tillverkar väskor av både återbrukat och nytt material. Ingen väska är den andra lik och du som beställer kan få väskan att passa just dina behov. Och under Barnens julmarknad 3 december kommer Erika att finnas inne i Jaktvillan, då finns chansen att titta och känna på de alldeles handgjorda väskorna. 

Erika och hennes familj bor i Järvastaden, de var bland de första att flytta in och efter tio år i vår egen stadsdel trivs de fortfarande mycket bra.

– Det är härligt att bo här, jag är en aktiv person som tycker om att promenera ute i naturen, plocka svamp eller att spela padel, nu när vi har fått en fin padelbana, berättar Erika.

Hon har gjort en resa, berättar hon. Från att ha arbetat med ekonomi men hela tiden haft en dröm om att få skapa och leva ut sin kreativitet tog hon steget och utbildade sig inom mönsterkonstruktion. Att sy och skapa kläder är kreativt men också utmanande, bland annat därför att varje plagg behöver tillverkas i många olika storlekar. 

– Så jag tänkte att det måste finnas något som alla behöver men som inte är beroende av storleken. Väskor är det ju så med. Jag anpassar väskorna efter mina kunders önskemål men utgår från ett antal grunddesigner, säger Erika.

Tillverkningen av väskorna sker hemma hos Erika, som nystartad företagare har hon ännu inte bokat upp någon lokal för sin verksamhet. På hennes hemsida går det att se vilka väskor som finns. Varje väska kan anpassas efter kundens speciella önskemål. 

 

Är det så att man har en skjorta som man vill ha kvar som minne, eller något från när barnen var små, så kan jag införliva det som en detalj i väskan, kanske som ett foder eller liknande, förklarar Erika. 

Hon arbetar mycket med återbrukat material. Jeans är ett av favoritmaterialen men hon gör också väskor i slittålig vinyl och även i kork. 

Besök Erikas hemsida för att se vilka väskor som finns, och följ Boxpleat på Instagram för att se vad nytt som händer.