Nu bygger Solna Vatten ett enormt dagvattenmagasin i Järvastaden för att säkra att framtida ökning av vattenmassor kan tas om hand.

Under flera år fanns det en grusad yta för parkering och en gräsyta för spontan lek och spel längs Järva skjutbaneväg. När stadsdelen fortsatte att utvecklas och detaljplanen för kvarter Linnean m. fl. togs fram till 2019, så har kraven på omhändertagande av dagvatten och skyfall ökat rejält.

Det ställs nu mycket högre krav på att det ska finnas ytor och volymer dit vattnet kan rinna när det regnar rejält. Innan byggnation påbörjades av Skanska och JM längs Järva skjutbaneväg grävdes därför en stor volym undan för att säkerställa det teoretiska behovet av tillrinnande regnvatten. Detta medförde att det under de flesta åren har stått några decimeter vatten i botten av ytan.

Därmed bygger nu Solna Vatten ett enormt dagvattenmagasin med gigantiska rör som ska förläggas underjordiskt. Planerat är att arbetet ska vara klart under 2023. Rören kommer då att fyllas med vatten som sen långsamt kan pumpas ut i dagvattensystemet och rinna vidare ut mot Brunnsviken.

I och med att Solna Vatten anlägger detta enorma dagvattenmagasin, så kommer det vara möjligt att höja marknivån på översvämningsytan. Förutsättningarna blir stora att den då åter kan anläggas med gräs och andra växter samt parkutrustningar.