Järvastadens bilpool har funnits i sju år och har vuxit ända sen starten i takt med att medlemmarna har blivit fler. Det tog lite tid att få igång verksamheten men sedan ett par år tillbaka har det rullat på bra. Alltfler har fått upp ögonen för möjligheten att ha tillgång till en bil på ett klimatsmart och plånboksvänligt sätt.

I takt med högre fokus på hållbarhet och att det har blivit allt dyrare att äga och köra bil har kunderna strömmat till. Just att slippa hantera allt som ses som tråkigt, så som service, bilbesiktning och byta däck uppskattas av många som bara vill köra från A till B. Järvastadens bilpool tar hand om allt det andra - en all inclusive service!

Mikael Boierth som är initiativtagaren till Järvastadens bilpool berättar:

-- Idag finns det sex olika bilar av varierande storlek. Idéen är att kunderna ska kunna välja bil efter vilket behov man har just för stunden. För den som har litet kort behov väljer man med fördel det klimatsmarta alternativet, den helelektriska Nissan Leaf med vilken man kan köra omkring 15 - 20 mil på en laddning.

Den som behöver lasta mycket eller åka med stort sällskap finns minibussen VW Caravelle, den kan både göras om till en stor skåpbil eller ha plats för nio personer och ordentlig plats för bagage också.

I bilpoolen finns en bred variation av bilar för olika behov. Mikael berättar vidare:

-- Det finns bilar med dragkrok och takräcke samt takbox att välja till. Bilbarnstolar finns också att låna och i en av bilarna är djur tillåtna.

För att kunna erbjuda kunderna att köra även längre sträckor på el investerade Mikael i en Tesla model 3, under 2022. Med Teslan kan man köra omkring 40-45 verkliga mil på en enda laddning. Förutom att kunderna kan ladda Teslan vid parkeringen som tillhandahålls i samarbete med Järvastaden AB ingår också laddning på Teslas stora nätverk av superchargers.

-- Det gör att man på ett snabbt och smidigt sätt kan ladda bilen och kunna köra vidare till sitt slutmål långt bort från Järvastaden. Den har redan varit ute på ett antal långresor både upp till Höga kusten, fjällresor och ner till Skåne vilket har fungerat alldeles utmärkt, summerar Mikael.

Resultat av enkät - Järvastadens bilpool kommenterar

Under våren 2023 genomförde Järvastaden AB, inom ramen för Järvastadens hållbarhetsprogram, en enkätundersökning om resvanor och mobilitet i Järvastaden. Mikael Boierth har gått igenom resultatet av undersökningen och har några kommentarer till de svar som lämnades.

I enkätens avsnitt ”Drivkrafter för att använda bilpool” svarade 41% att de skulle använda sig av bilpool i högre utsträckning om de visste att det alltid fanns en ledig bil.

Mikael från Järvastadens bilpool kommenterar:

-- Vår strategi är att ha god tillgång till bilar som möter upp ett växande medlemsantal. Det finns i princip alltid någon ledig bil hos Järvastadens bilpool. Under 2023 har det bara hänt en enda gång (under fyra timmar) att alla bilar har varit bokade samtidigt. Den gången bokades den sista bilen tre timmar innan bilen skulle användas. Så Järvastadens bilpool möter behovet av ledig bil väldigt bra och visar att man kan vara spontan och ha tillgång till bil när man behöver. Det finns fortfarande mycket ledigt i sommar också, på midsommar finns just nu fem av sex bilar lediga.

Av de som lämnat in enkäten svarade 28% att de skulle använda bilpool mer om det var billigare än det är idag.

Mikaels kommentar på detta är att när det gäller Järvastadens bilpool så satsar företaget på att vara så billiga som det bara går. Att kunderna har tillgång till bil från så lågt pris som 35 kr/timme är svårslaget. Jämfört med att äga en egen bil, utslaget på den tid som bilen faktiskt används, då hamnar priset långt över bilpoolens timtaxa. Att betala bara för när bilen verkligen används är en ren besparing.

75 personer, motsvarande 18% av dem som lämnat svar, säger att de skulle använda bilpoolen mer om bilen fanns placerad nära hemmet. Det är också något som Järvastadens bilpool eftersträvar och har därför spridit ut sina sex bilar över området. Alla bilarna har dessutom sin tilldelade parkering, vilket underlättar för kunderna genom att de inte behöver köra runt och leta efter en parkeringsplats.

Tar emot önskemål och förslag

Mikael berättar att han gärna tar in önskemål och förbättringsförslag för sin verksamhet. Järvastadens bilpool har en lokal förankring och Mikael försöker tillmötesgå de boende i området, deras önskemål och behov. Han får ofta uppskattning från medlemmar och boende i området för engagemanget att skapa och driva en lokal bilpool med lite familjär känsla som bidrar till bättre social gemenskap och en mer levande stadsdel.

Du som vill veta mer är välkommen att höra av dig till Mikael genom att skicka mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så berättar han gärna mer hur det fungerar och hjälper till med registrering av medlemskap i Järvastadens bilpool.