Möt Järvastadsbon Fatma Guettou, grundaren av företaget Watoto Arts. Till en början tillverkade hon dockor i liten skala, främst till sina egna och vänners barn. Men snart spreds nyheten om Fatmas normbrytande dockor och det som börjat som en sidosysselsättning växte snart till ett prisbelönt företag.
Idén till företaget väcktes när Fatma skulle köpa dockor till sina barn:
- Jag kunde inte hitta dockor som mina egna barn kunde identifiera sig med, och därför började jag tillverka egna.
Det var bara plastiga dockor med vit hud och blont hår som fanns i affärerna, och Fatma vet hur viktigt det är med representation. Hon var själv nio år gammal när hon och hennes familj flydde från Algeriet till Sverige. Nu vill hon med sitt företag bidra till en värld där alla barn känner sig inkluderade, oavsett hur de ser ut eller var de bor. Och fler med henne, redan när hon publicerade de första bilderna av sina dockor på Instagram blev responsen stor.
- Många saknade dockor som såg ut som dem själva, säger Fatma.
Det finns både färdiga dockor att köpa, men man kan även beställa en docka så att man får den precis som man vill ha den. Det är vanligt att Fatmas kunder vill beställa dockor som ser ut som deras barn, eller beställa dockfamiljer i andra konstellationer än det traditionella "mamma, pappa, barn".
- Jag har fått beställningar på dockor med amputerade ben och glykosmätare för diabetes, berättar Fatma.
Hon minns särskilt en beställning från en familj som hade två barn och ett änglabarn,
Tillsammans med maken Hamid har hon nu drivit företaget Watato Arts några år. Under den tiden har de vunnit två priser, dels första plats i idétävlingen För-Ortens kategori "För-Kvinnor", och dels har de blivit utsedda till "Change leaders" hos stiftelsen Reach for Change.
Nu vill de utöka företaget och nå ut till fler, men utan att tappa känslan av svenskt hantverk och fokuset på hållbarhet. Målet är att ge utlandsfödda kvinnor möjlighet till arbete, samtidigt som de får lära sig svenska.