En kreativ själ som ständigt hittar på nya projekt. Så kan Maria Gotemark Ingestedt beskrivas kort. Det är hon som leder höstpyssel i Jaktvillan för yngre barn och är också en av de drivna bakom stickcafét i Jaktvillan.

- Jag gillar kreativa saker i allmänhet, inte bara stickning, berättar Maria när vi pratas vid.

Hon arbetar som projektledare inom event men driver också ett företag med pyssel. Idén om ett stickcafé dök upp när Maria och hennes väninna Linda Joutsen Karlsson själva besökte en stickaktivitet. Då var det Eva som driver butiken Schyssta Nystan i Duvbo som var värdinna och Maria och Linda tänkte att en liknande aktivitet säkert skulle uppskattas i deras hemtrakter, Järvastaden.

- Innan pandemin fanns en Facebook-grupp för stickträffar hemma hos någon, men det gick ju inte efter att pandemin kom. Det är också skönt att komma ifrån en stund och sticka ifred, säger Maria, och förklarar att det var så gruppen hamnade i Jaktvillan. Ibland kommer några få, ibland desto fler, allt mellan 15 och 30 personer ha de varit vid de olika tillfällena, i ett åldersspann från elva till 70 år. Här finns alltid någon att fråga, för den som vill lära sig något nytt eller har fastnat i ett knepigt skede av sin stickning eller virkning. Marias tips till nybörjare är att, förutom besöka stickcafét, också se vad Internet och Youtube kan erbjuda.

De träffas en måndag i månaden, klockan 18 till 20.30. De flesta måndagar står Eva från Schyssta Nystan utanför Jaktvillan och säljer garn till dem som kommer till stickcafét, men även till de som bara behöver fylla på garnförrådet. Fika finns att köpa och överskottet går till välgörande ändamål. Hittills har bara tjejer kommit till stickträffarna så Maria uppmuntrar också killar att titta in.

- Den förste kille som dyker upp får gratis fika, hälsar Maria.