Järvastadens bilpool startade 2016 med en bil och har sedan expanderat med en bil per år. Antalet medlemmar har stadigt ökat och den som är medlem kan nu välja mellan allt från elbilen Nissan Leaf till minibussen VW Caravelle som rymmer nio personer. Det finns också bilar med dragkrok, takbox och bilbarnstolar finns som tillval. Kort sagt, hos Järvastadens bilpool finns bilar för många olika tillfällen och behov.

Mikael Boierth fick idén om att starta en bilpool när familjen skulle byta ut sin äldre bil till en mer modern.

- Det började som ett hobbyprojekt, berättar han. Istället för att köpa en ny bil som ändå skulle stå till stor del av tiden valde vi att dela bilen med våra grannar.

På så vis kom bilen till användning större delen av tiden istället för att stå på en parkeringsplats och tappa i värde. Snart hade ryktet spridits om att det fanns en bilpool i Järvastaden och fler ville vara med.

- Under åren som har gått har flera familjer i området valt att sälja sin egen bil och istället bli medlemmar i Järvastadens bilpool. På så vis minskar antalet bilar i området och det ger en behagligare boendemiljö, mindre buller och ökad trygghet, inte minst för våra barn, säger Mikael.

Mikael har gjort en beräkning av en vanlig vardag i Järvastaden står omkring 80 – 90 procent av alla bilar parkerade och att dessa bilar kostar i genomsnitt 200 kronor per dag i värdeminskning. Att jämföras med 200 kronor per månad som det kostar att vara medlem i Järvastadens bilpool, där det finns fem olika bilar att välja på som kostar från 35 kronor per timme att använda när de behövs.

Järvastadens bilpool är också en fullservicetjänst vilket innebär att bilarna är servade, besiktigade, har rätt däck för säsongen och är rena. Med andra ord ett billigt och bekymmersfritt alternativ till att äga en egen bil.

- Genom att vi finns i Järvastaden, där också våra medlemmar bor, försöker vi tillmötesgå de behov och önskemål som finns här lokalt, säger Mikael. Så var det till exempel med minibussen, efter att vi hade fått in önskemål om att det skulle finnas en bil med fler än fem sittplatser, köpte vi in en minibuss.

Att bilpoolen finns så här lokalt i Järvastaden är väldigt uppskattat. Det ger en familjär känsla som bidrar till bättre social gemenskap och en mer levande stadsdel. Järvastadens bilpool använder ett bokningssystem och utrustning som gör det möjligt att öppna och låsa bilarna med hjälp av mobilen eller körkortet, något som många av användarna upplever som väldigt smidigt.

Avslutningsvis berättar Mikael om att det finns planer på att utöka bilflottan med ytterligare en bil, denna gång en eldriven bil som klarar längre sträckor.

- Ju fler medlemmar vi får, desto mer ökar chanserna till att vi kan investera i fler bilar, säger Mikael och hoppas att fler ska vilja bli medlemmar i Järvastadens bilpool.

Är du intresserad av medlemskap i Järvastadens bilpool kan du ta kontakt genom att skicka mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller besöka hemsidan >