Alla undersökningar visar på samma sak när det gäller val av boende, nämligen: Det viktigaste är att man väljer en plats där det är lugnt och tryggt för barnen att växa upp. Det har vi tagit fasta på när vi säger: Här bygger vi Järvastaden och lägger grunden till en trygg uppväxt. 

Trygghet är en av de viktigaste punkterna i Järvastadens hållbarhetsarbete. Ett konkret exempel på vad vi gör för att Järvastaden ska vara en lugn och trygg miljö att växa upp i är våra gemensamma aktiviteter. Skridskodisko, valborgsfirande och kojbyggadagar för att nämna några, lockar boende i alla åldrar och bidrar till den fina sammanhållningen vi har här. Andra exempel är våra Trygghetsambassadörer, Nattvandrare och grannsamverkan som bidrar till att så långt som möjligt förhindra brott och skadegörelse.

Trygghetsmöte framflyttat

Vi hade ett informationsmöte med Trygghetsambassadörer inplanerat till 9 februari. Med lite framförhållning ansåg vi att vi var tvungna att ställa in mötet med tanke på nuvarande restriktioner. Kommande inplanerat möte 11 maj hoppas vi så klart att vi kan genomföra.

Ny enkät under 2022

Järvastaden utförde våren 2021 en enkätundersökning som bl. a. frågande efter hur tryggheten upplevs i stadsdelen. Resultat av enkät om Järvastaden. Vi planerar för att följa upp med en upprepad enkätundersökning nu till våren.

Vår ambition är att Järvastaden ska vara en lugn och trygg miljö att växa upp i. Därför pågår löpande ett förebyggande trygghetsarbete som bedrivs av trygghetsgruppen i Järvastaden.

Trygghetsgruppens arbete består av flera olika områden och behandlar olika frågor, där trygghetsambassadören i just din förening är delaktig för att hjälpa dig med olika trygghetsfrågor. Därmed är det viktigt att varje förening har en utsedd trygghetsambassadör som samverkar i vår trygghetsgrupp, för ökad trygghet och fortsatt trevnad.

Trygghetsarbete under 2022

Trygghetsgruppen arbetar kontinuerligt för en ökad trygghet i Järvastaden, och har under de senaste fem åren arbetat med följande:

  • Dokumentation av oönskade händelser, i ett kartläggningssyfte för att kunna upprätta förebyggande åtgärder och lämpliga resurser

  • Upphandling och synliggörande av uniformerade “trygghetsvärdar” som ronderar och även kan tillkallas vid oönskade händelser. Uppdraget är “störning och hjälpare” som då och då är synliga i området.

  • Uppstart av trygghetsgruppen och trygghetsambassadörer i varje förening.

  • Inrättning av ett eget telefonnummer (trygghetsnummer) som är kopplat till en larmcentral, vilken är bemannad dygnet runt alla dagar i veckan.

  • Installation av analyslarm, i syfte att upptäcka oönskade händelser (såsom brand eller skadegörelse).

  • Delaktig i start av Nattvandring Järvastaden, i syfte att visa en närvaro av vuxna och på så sätt kunna stötta unga.

  • Dialog och samverkan med de som är ansvariga för områdets Facebook-grupper.

  • Skapat samarbetsavtal med oberoende spetskompetenser inom olika säkerhetsområden.

Trygghetsgruppen fortsätter även under 2022 att arbeta med dessa punkter.

Har du kontaktuppgifter till din trygghetsambassadör?

Vid frågor, tveka inte att ta kontakt via mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tipstelefon 08 - 514 830 79