På grund av pandemin är det inte lämpligt att vi ordnar svampplockardagen i Järvastaden detta år. Bibbi Wallqvist som har varit vår guide i jakten på skogens guld i flera år uppmuntrar alla till att ge sig ut i skogen ändå, för snart kommer det att komma mängder av svamp i skogarna, tror Bibbi.

Än så länge är det ganska torrt i markerna men tack vare att vädret ännu är vamt och milt, så kommer det att explodera i skogen så snart det kommit lite regn.

Bibbi har varit ute en del i skog och mark och har kunnat fynda många olika sorter, även om ganska få exemplar av varje svamp.

— Jag har fått tag på karljohansvamp, kantareller, smörsoppar, citrongul slemskivling, aspsopp, kungschampinjoner, kremlor och pepparsopp, för att nämna några, säger Bibbi.

Redan dagarna efter midsommar kunde Bibbi hitta mängder av kantareller. Men sedan blev sommaren torr och då stannade allting av.

— Kommer det nu lite regn bara så kommer allt igång igen, säger Bibbi hoppfullt.

Istället för den traditionsenliga svampplockardagen med Bibbi som guide tar vi i år till hjälp från en annan svampkännare som i en liten film berättar mer om våra vanligaste svampar och vad som är viktigt att tänka på vid svampplockning. Det är svampkonsulenten Dicte Helmersson som i denna film ger dig som är nybörjare bra tips inför svampplockningen.