Mulle Meck-parken har årligen ca 100 000 besökare. Man kan höra om barnfamiljer som planerar sin Stockholmsresa med att de ska besöka Skansen, Junibacken kanske och förstås Mulle Meck-parken. Mulle Meck-parken är alltid öppen och den är alltid gratis att besöka.

 

 

När Skanska och Vasakronan inledde arbetet med utbyggnaden av Järvastaden hade området fortfarande en stor militär prägel. Östra värnpliktskontoret hade funnits här länge och påverkade fortfarande stämningen. I gamla magasinsbyggnader från andra världskriget hade Överskottsbolaget startat sin verksamhet med just överskottsförsäljning. De sålde från början mängder av kläder, cyklar och maskiner med anknytning till militär verksamhet. Här fanns Fordonskammaren som hade auktioner på bilar, motorcyklar och båtar mm. Det fanns och finns fortfarande en hel del försäljning av andra begagnade saker. Här var de stora invallade skjutbanorna som varit i bruk ganska nyligen.

 

Ansvariga på Järvastaden AB hade att fundera på hur dessa värden kunde vridas till något som mycket mer anknyter till en bostadsstadsdel. Vi visste att många som söker ny bostad inte flyttar så långt. Man vill gärna bo kvar i sitt närområde. Vid en titt på hur det flyttas i Solna och Sundbyberg så visar det sig att många barnfamiljer flyttar ut från kommunerna. Det är inte så konstigt. Det finns helt enkelt tillräckligt många bostäder som är stora nog för denna målgrupp. Vi tänkte att vi ska ordna detta i Järvastaden och bli Barnens stadsdel.

 

En av de första och största investeringarna i Barnens stadsdel var då Mulle Meck-parken. Ansvariga på Järvastaden AB började fundera på en större aktivitetsbaserad annorlunda lekplats. Man fick kontakt med Tor Svae, som då rätt nyligen byggt klart inredningar på Junibacken. Tor hade många bra kontakter och föreslog ett samarbete med Georg Johansson och Jens Ahlbom, upphovsmännen bakom Mulle Meck.

 

 

Tor berättar:

 

- Utan i byggbranschen normala cad-ritningar och noggrant planerade tidplaner satte arbetet igång. Massor med skrot och annat användbart kördes till Järvastaden för att hitta nya användningar. Hösten 2008 invigdes parken med pompa och ståt.

 

Parken har sen dess nästan årligen uppgraderats med bl. a en liten damm, en båt och en vattenpump som ger flöde i en bäck. Barnboksbilioteket som drivs sommartid tillsammans med Solna stad invigdes 2009 och i år kompletterades det med ett litet caféannex. Mulle Meck-parken tilldelades Solna Stadsmiljöpris 2010.

 

Hösten 2013 firades att Mulle Meck fyllde 20 år. Då hade vi stort saftkalas i parken.

 

Vår ambition och vilja är att parken ska finnas kvar permanent. Så att vi framöver kan ha ännu fler kalas, formella och informella. Eller varför inte som så många, många gör, bara ta med en liten picnic och duka upp på gräsmattan eller laga en korv på grillen.