Kultur- och fritidsnämnden på besök hos Kurage

I torsdags 22 februari var Kultur- och Fritidsnämnden på besök på ungdomsgården Kurage i Raoul Wallenbergskolan i Järvastaden. Efter studiebesöket höll de nämndmötet i Järvastadens Jaktvilla.

Nämndens ordförande Peter Edholm (L) kommenterar ”utflykten” från Solna stadshus:

Tack för att vi fick använda Jaktvillan! Det är en trevlig möteslokal och jag har ju som mål att nämnden ska komma ut utanför stadshuset cirka varannan gång vi har våra månatliga sammanträden. Vi har ju också varit i Jaktvillan en gång tidigare under mandatperioden. Det var i samband med att nämnden fick fördjupa sig i planeringen av Raoul Wallenbergskolan och de verksamheter som Kultur- och fritidsnämnden har där – Kurage, Solna Kulturskola och gymnastikhallen.


Hela nämnden var inbjuden till studiebesöket hos Kurage. Eftersom många har vanliga jobb, så är det inte alla som kan komma till klockan 17, men halva nämnden var där i alla fall. Både styrande Allians-politiker och oppositionen var representerade, dock kunde andre vice ordförande Tobias Östberg (MP) inte närvara på grund av personliga skäl.

Eftersom vi var där innan verksamheten öppnade för ungdomarna fick vi en ordentlig stund med personalen på plats där vi fick höra om och kunde ställa frågor om verksamhetens inriktning, målgrupper, aktiviteter, lokaler, samarbete med skolorna, bland annat.

Särskilt glada blev vi över att höra att tonårstjejer har hittat till Kurage. Det är lätt annars att de här verksamheterna domineras av killar. Besökarna kommer inte bara från Järvastaden utan också från Bagartorp, Nya Ulriksdal, Frösunda, Bergshamra och till och med i något fall från Vaxholm. Det är helt i linje med målet – att vässa våra tonårsverksamheter så att de blir så attraktiva att de blir snackisar som lockar till sig inte bara boende från närområdet.

Personalen säger ju att den tid då man har en kvartersgård där man ställer upp ett pingisbord och ett TV-spel och tror att ungdomar ska komma är förbi. Nuförtiden krävs att man har en proffsig och attraktiv profil på verksamheten. I Kurage har man lyckats hitta en sådan och redan efter tre veckor är det välbesökt. Där finns en kör, pod-produktion, teater, någonn som skulpterar och mycket annat på gång.

Nu ser vi fram emot att inviga och göra likande besök på den nya mötesplatsen för ungdomar i Bagartorp. Torpet flyttar och byter namn till Torget. Invigning planeras i mars.