Vintertid i Järvastaden

Fallande temperaturer och förhoppningsvis snö på backen ger perfekta förhållanden för vinteraktiviteter. Här i Järvastaden väntar som vanligt några aktiviteter som är särskilt värda att lägga på minnet.

Barnens Julmarknad

Nu på söndag den 3 december är det dags för vår populära julmarknad vid Jaktvillan. Mellan klockan 11-15 går det bland annat att handla godsaker från skolklasserna och marknadsbodarna, ta en tur med häst och vagn genom Järvastaden, rösta på bidragen i den årliga pepparkakshustävlingen och hälsa på fårfamiljen från Överjärva gård. Dessutom delar Tomten som vanligt ut julklappar till alla barn.

Vi vill också tipsa om Kulturlandskaparnas adventsmys på Överjärva gård, dit hela familjen är välkommen den 9-10 december mellan klockan 11-16. Under dagen kan exempelvis lammkorv grillas över öppen eld eller lammsoppa avnjutas vid Fårens Hantverksbod.

 

Skridskobana och skridskodisko

Precis som tidigare år kommer en skridskobana att anläggas nedanför Mulle Meck-parken. Banan är beräknad att vara färdigspolad och klar att använda någon vecka in i december, förutsatt att temperaturen håller sig inte för mycket över nollan. För små skridskonybörjare finns som vanligt våra skridskostöd att låna. På skridskobanan arrangeras favoriten skridskodisko lördag den 20 januari. Välkommen att skaka loss till tonerna av vår lokala DJ och se Solna konståkningsklubb uppträda!

 

Pulkarace

Om kylan är med oss blir det full fart i Jaktvillans trädgård när det årliga pulkaracet går av stapeln söndag 11 februari. Målet är att ta sig så snabbt som möjligt nedför backen. Ställ upp som tävlande eller agera hejarklack vid sidan av backen!

 

En god, och säker, jul

Förutom att vintern är en perfekt årstid för skridskor och pulkarace kommer den också med vissa risker. Adventsljusstakar, värmeljus, stjärnor och öppna spisar är något som ofta hör julen och mörkare årstider till. En ökad användning av dessa ljuskällor innebär också en ökad brandrisk. Dessvärre räcker en kort stunds glömska för att olyckan ska vara framme. Därför är det viktigt att aldrig lämna exempelvis levande ljus obevakade. Fungerande brandvarnare, brandsläckare och brandfiltar rekommenderas att alltid ha hemma. Skulle olyckan vara framme är det även bra om alla i familjen vet hur de ska agera. Var därför noga med att varje familjemedlem som kan vet hur brandsläckaren fungerar och var ni ska mötas vid en eventuell utrymning av bostaden.

En annan sak som kan vara bra att ägna en extra tanke åt är att mörker och snö kan underlätta för tjuvar. En mörk bostad och en orörd snöuppfart kan förmedla bilden av att ingen är hemma. Ska ni resa bort kan enkla åtgärder vidtas för att minsta risken för inbrott. För att hålla de ovälkomna gästerna borta är ett tips att köpa timer till ett par lampor och tidsinställa dem så att lamporna tänds vid mörkrets antågande. Har du ett boende med en egen uppfart kan det också vara en idé att be en granne trampa upp några spår i snön om det skulle bli aktuellt, kasta lite sopor i er soptunna och tömma er brevlåda.

Om vi hjälps åt blir julen både god och säker!