Svampkonsulent Bibbi Wallqvst under Järvastadens svampplockardag.

- Årets svampår har  varit ett sagoår. Oerhört mycket svamp och många olika arter som fortsätter med den här milda hösten som är just nu. Förra året var det i särklass sämsta svampåret hos oss i Svealand, berättar svampkonsulent Bibbi Wallqvist.

Det var som vanligt stor uppslutning till årets svampplockardag. Bibbi Wallqvist och hennes syster Lena ledde expeditionen, guidade och berättade.

Många svampfynd gjordes och Bibbi tog sig tid att lära ut knep och vad man ska tänka på i de olika fallen.

En man kom med en svamp som kunde vara en kremla.

- Om man är 100 procent säker så kan kan man ta en liten smakbit av hatten och sedan spotta ut den. Om biten smakar milt så är det en ätlig kremla. I det här fallet var det en mandelkremla. Det är viktigt att veta att det endast är släktet kremlor som kan testas på det här sättet, berättar Bibbi.

Det gjordes fynd så som svavelmusseron, men kan också ha varit en rättikshätta. Den är lite sällsynt och dyker inte upp varje år. En del känsliga personer kan få lättare förgiftningar om de äter den.

Lena fann en riska. Dessa känns igen på vätskan som de avger. Vätskan kan vara klar, lila, vit eller orangeröd. Blodriskor har orangeröd saft och är fina matsvampar.

Andra matsvampar som hittades var trattkantarell, blek taggsvamp, rödgul taggsvamp, motaggsvamp, karljohansopp, brunsopp, tegelsopp, sammetssopp, aspsopp, gransopp, björksopp, örsopp, grynsopp, citronslemskivling, olivvaxing, frostvaxing, sillkremla, tegelkremla, vårtig röksvamp, skäggriska, pepparriska och blomkålssvamp.

- Blomkålssvampen hittades av en liten kille vid foten av en tall, och det är precis så den ska växa också. Det är en jättefin matsvamp och var dagens fina fynd!

Svampar som hittades men inte var ätbara var mörkringad flugvamp, brun kamskivling, narrkantarell, rättiksmusseron, riddarmusseron, fläckmusseron, honungsskivling, stinkmussling. björkticka, klibbticka, brandriska, gråriska samt många spindelskivlingar och flertal oätliga kremlor. Allvarliga giftsvampar var röd flugsvamp , gifthätting och pluggskivling.

Det blev en lyckad dag där många fick svar på sina frågor och en massa ny kunskap. Den fina hösten ser ut att fortsätta och så länge frosten håller sig borta, så länge frodas också svampen i skogen, så passa på att njuta av de fina naturområden som omger Järvastaden.