När vi ringer Bibbi Wallqvist håller hon som bäst på att undersöka markerna kring Järvastaden. Titt som tätt kommer glada rop över nya fynd.

- Nu kommer äntligen svampen, säger Bibbi, det känns hoppfullt!

 

Bibbi är svampkonsulent och kommer som tidigare år leda svampplockardagen som anordnas i Järvastaden. Den 15 oktober är det dags och enligt Bibbi är det inte mycket som kan hindra svampens framfart.

 

- Ja, det skulle vara om det blev flera minusgrader och snö men inne i skogen är ju svampen mer skyddad, säger hon. Och dessutom klarar trattkantarellerna lite snö.

 

Inför svampplockardagen vill Bibbi lämna några tips.

- Lägg din svamp i en korg och ha gärna några plastaskar av typen såna som man får när man köper vindruvor, så att det går att hålla isär de olika sorterna. Skulle någon sort visa sig vara oätlig eller giftig så kan man bara slänga den, utan att den har förorenat de andra svamparna.

- Om du inte har en korg, plocka svampen i dubbla papperspåsar.

- Ha en liten svampkniv med dig. Bra att skära av svampen med och borsta av den direkt.

 

Den som kommer till svampplockardagen och vill ha Bibbis råd och tips ska ha med svampar där foten är hel, då är det lättare att artbestämma svampen.

 

Till sist lugnar Bibbi:

- Det finns väldigt många svampar som är oätliga för att de smakar illa eller man blir lite knepig i magen av dem. De svampar som är så giftiga att man dör av dem känner man igen på att hatten och skivorna har samma färg. Svampar med brun hatt och bruna skivor är dödligt giftiga. Likaså svampar med vit hatt och vita skivor, som den vita flugsvampen, är också dödligt giftiga.

 

En enkel tumregel är att inte äta den svamp du känner dig tveksam till, var helt säker på att du har en ätlig svamp, innan du stoppar den i munnen.

 

Svampplockardagen är en aktvivitet för hela familjen. Alla är välkomna. Mer information kommer längre fram.