För andra året i rad arrangerade Järvastaden Food festival på torget i Spegeldammsparken. Med fria råvaror från ICA var det massor av spännande mat från många olika länder som serverades.

 

Otroligt många människor från Järvastaden med omnejd hade hittat till torget och köerna blev till slut ganska långa till flera av maträtterna.

 

Christos, som bor i Järvastaden och har städfirman Vretens städ, var med i år igen. Med sitt grekiska ursprung så grillades det så klart souvlaki. Närmare 250 spett hade lagts i en ölmarinad dagar innan. Sptetten hade en rykande åtgång.

 

Järvastaden hade hjälp igen av Helena och använde 60 ägg för att grädda oräkneligt antal pannkakor. Nytt för i år var Saras hemlagade plov med recept från Uzbekistan. Mete från Turkiet kom tillsammans med Raki från Bangladesh. De jobbade stenhårt i flera timmar med härliga grillade entrecote-spett, lax och grönsaker. Efter maten serverade de till och med värmande te när solen var på väg ner.

 

På andra ändan av kock-elipsen stod Niels från Danmark med smaskiga smörrebröd. I år hade han helt klart ökat mängden så många fler fick chansen att smaka. Hedvig kom i hatt från Igelbacken, hade förberett ordentligt och bjöd på knäckebrödspizza. Ayda från Etiopien har jobbat hela sommaren i Jaktvillans café och i biblioteket i Mulle Meck parken. Direkt efter avslutat arbetspass i parken ställde hon sig i caféets lilla kök och lagade grytor på både köttfärs och kyckling som serverades med injera bröd. Ett bröd som var en av få ingredienser som Rasmus på ICA gick bet på.

 

Vladimir hade också i år hämtat hit mamma från Serbien för att göra grovjobbet och förbereda för att grilla kot. Vi hade en representant från Järvastadens restaurangerr, Reza från Salig blandning. Han bjöd på två rätter med ursprung från hans hemland Persien. Vår käre bilmekaniker Ökkes från Turkiet hade hjälp av sin svåger, elektrikern Memo, och grillade rejäla mängder lagom starkt kött som serverades med sås och bröd. ICA, så klart, hade ena hörnet för korv med bröd och gammal hederlig Järvastadens jubileumstårta fanns som efterrätt, en favorit i repris från förra året. Järvastadskliniken slog upp sin dörr och bjöd på kaka och kaffe.

 

Tack till alla som ställde upp och lagade så mycket härligt god mat. De frivilliga bidragen som kom in för alla smakportionerna blev totalt 1040 kronor, som vi ser till ska hamna hos Rädda Barnen.

 

Solna Brass var med och spelade bra blås som många gånger förr. Nytt för i år var två extra band. Rino med sin kompis Roberto spelade och sjöng sånger med latinamerikansk anknytning. Niels med smörrebröden tog över med sitt band Preben och Pretenders. Då blev det mera rock med Tom Petty-låtar och danska Gasolin.

 

Klockan närmade sig nio och ljuset i bakgrunden från popcorn-Lasses vagn framträdde mer i mörkret när det äntligen var dags för att dra igång kvällens film ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”.  Efter en lång solig och härlig sensommardag var det skönt att svepa in sig i en värmande filt. För när solen gått ner en sen augustikväll så förstår vi att vi faktiskt inte var vid Medelhavet utan kvar i ett lite kvällskyligt Solna.

 

Lokaltidningen Vi i Solna var på plats med reporter, läs reportaget här.