Nu är Lasse Majas detektivbyrå på plats i Jaktvillan! När sommarens utställning för barn invigdes i tisdags var det fullt hus med många besökare som ville vara med när detektivbyrån löste cirkusmysteriet. Premiärbesökarna fick inte bara titta på utställningen – på plats fanns också möjlighet att träffa skaparna av utställningen Tor Svae och Roger Josefsson samt illustratören Helena Willis.

 

Årets barnutställning Lasse Majas Detektivbyrå och Cirkusmysteriet är skapad av Tor Svae och Roger Josefsson, som också byggt och ritat Mulle Meck-parken. I Jaktvillan finns nu cirkusvagnar att gå in i, cirkustält, fotovägg, Lasse Majas kontor och mycket annat.

 

– Det är roligt att leka cirkus! utbrister Filippa, 3 år, som har fullt upp i cirkustältet inne i utställningen.

 

Utställningen bygger på Martin Widmarks text och Helena Willis illustrationer. Förutom cirkusmysteriet som ska lösas har Martin Widmark skrivit ett litet extra specialmysterium för barnen som besöker årets utställning.

 

– Det är svårt att hitta ledtrådarna. Men mysteriet är bäst, att man får leta frågor och så, tycker Vilgot, 9 år.

 

Tor Svae och Helena Willis har tidigare arbetat tillsammans vid skapandet av Junibacken på Djurgården i Stockholm. Vid byggandet av årets barnutställning har Helena hälsat på i verkstaden hos Tor och Roger och även målat en del av kulissen.

 

Vid invigningen kom också politikern Lars Rådén (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Solna, som klippte band och invigningstalade. Böckerna om Lasse Majas detektivbyrå är översatta till 30 språk och i utställningen finns böcker på många olika språk.

 

– Precis som alla andra år är det väldigt roligt att återigen få inviga sommarens barnutställning här i Jaktvillan. Fokus för utställningen ligger på barns möjligheter att lära sig läsa och skriva, något vi gärna lyfter fram och vill stödja. Och så är det ju kul att gå på utställning, säger Stefan Sellgren, vd Järvastaden.

 

Utställningen pågår fram till 30 juli och öppettiderna är de samma som för Jaktvillans Café, tisdag–söndag kl 11–16. Adressen är Gunnarbovägen 91. Det är fri entré och alla är välkomna.

 

Efter den 30 juli åker utställningen på turné, bland annat till bokmässan i Göteborg.