Den 23 juni är det äntligen dags för det årliga midsommarfirandet på Överjärva gård. För fjärde året i rad arrangerar den ideella föreningen Kulturlandskaparna midsommarfirande dit tusentals besökare från hela Stockholmsområdet kommer. I år bjuder firandet på dans runt midsommarstången, kransbindning och tävlingar.

 

Midsommarfirandet på Överjärva gård brukar vara mycket populärt. Enligt tradition hjälps alla midsommarfirare åt att klä den lövade midsommarstången med blommor. De som vill får även tillverka sin egen blomsterkrans. Nytt för i år är en tävling där alla midsommarfirare får chansen att gissa fårtackornas vikt. Den som gissar närmast vikten får en fin vinst. Klockan 14:00 blir midsommarstången rest, och därefter bjuds på musik och folkdans för stora och små.

 

– Det finaste med midsommarfirandet hos oss är den blandning av människor som kommer. Hit kommer folk från hela Stockholmsområdet, stora och små, och det talas många olika språk. Det är verkligen häftigt att gå runt och höra de olika språk som talas, samtidigt som alla besökare dansar till små grodorna. Det blir en kul kulturell blandning, säger Ulla Alm, Kulturlandskaparna.

 

Traditionen med midsommarfirande på Överjärva startade för ett antal år sedan, och då först av Överjärva gård AB. Efter några år tog Kulturlandskaparna över. Då hade föreningen haft sin verksamhet på Överjärva gård i närmare 20 år. Kulturlandskaparna arbetar för biologisk mångfald, natur- och kulturvård med ekologisk inriktning och kunskapsspridning inom natur-, kultur- och landskapsvård. Föreningens aktiviteter lockar många, bland annat kurserna i till exempel småskalig fårskötsel, gärdegårdsbygge och konsten att hantera och sköta en lie. Föreningen har en fårbesättning på Överjärva Gård som betesvårdar Igelbäckens naturreservat och Ekoparkens solnadel, Tivoliudden.

 

– Man får besöka får och lamm i deras hage. Det kostar 20 kronor per person. Du får så mycket för det, du kan sitta hos djuren hur länge du vill och mysa! De pengar vi får in är ett välbehövligt bidrag till djurens försörjning. Vi vet hur mycket alla våra besökare uppskattar våra får och lamm, säger Ulla Alm.

 

I år pågår firandet i Överjärva gård kl 11–16. På plats finns personal från Kulturlanskaparna som vaktar blommor och fördelar dem till alla som firar. För den som inte har med sin picknick-korg finns också Överjärva Gårdscafé öppet. För den som vill hålla sig kvar i Järvastaden för en fika kommer Jaktvillans café att hålla öppet kl 11–16.